13 apr. 2023

Hoe design systems bedrijven helpen

In de snel evoluerende wereld van UX is het voor bedrijven van cruciaal belang om de nieuwste trends en werkwijzen bij te houden om de concurrentie voor te blijven. Design systems zijn een essentieel onderdeel geworden van modern digitaal productontwerp en bieden een raamwerk dat het ontwerpproces stroomlijnt, gebruikerservaringen verbetert en uiteindelijk de bedrijfsresultaten verbetert. Als freelance UX/UI designer heb ik voor tal van opdrachtgevers met succes design systems ontwikkeld en geïmplementeerd. In deze blogpost bespreek ik de voordelen van design systems, het rendement op investering (ROI) dat ze bieden en hoe ze door één ontwerper kunnen worden beheerd. Ik zal ook ingaan op enkele belangrijke aandachtspunten waarmee u rekening moet houden bij het implementeren van een ontwerpsysteem.

Voordelen van design systems

 • Consistentie: design systems zorgen voor een gemeenschappelijke beeldtaal en een reeks ontwerpprincipes die zorgen voor een consistente gebruikerservaring op alle platforms en producten. Deze consistentie komt niet alleen de gebruikers ten goede, maar versterkt ook de merkidentiteit en -herinnering.

 • Efficiëntie: door een gecentraliseerde bibliotheek van herbruikbare componenten en patronen te bieden, helpen design systems teams efficiënter te werken, waardoor het niet meer nodig is om herhaaldelijk elementen te maken of opnieuw te ontwerpen. Dit bespaart tijd en middelen, waardoor ontwerpers zich kunnen concentreren op belangrijkere taken, zoals gebruikersonderzoek en innovatie.

 • Schaalbaarheid: design systems zijn gebouwd om mee te groeien en mee te evolueren met de producten en platforms van een bedrijf. Deze flexibiliteit maakt het gemakkelijker om nieuwe functies en technologieën te integreren, waardoor het ontwerp relevant en up-to-date blijft.

 • Samenwerking: Een goed gedocumenteerd design system bevordert betere communicatie en samenwerking tussen ontwerpers, ontwikkelaars en andere belanghebbenden. Het helpt ook om de kloof tussen ontwerp en ontwikkeling te overbruggen, waardoor het overdrachtsproces soepeler en efficiënter verloopt.

Rendement op investering (ROI)

Design systems kunnen een aanzienlijke investering zijn in termen van tijd en middelen, maar de voordelen die ze bieden, wegen vaak veel zwaarder dan de kosten. Enkele van de mogelijke ROI-factoren zijn:

 • Snellere time-to-market: design systems versnellen het ontwerp- en ontwikkelingsproces, waardoor bedrijven sneller nieuwe producten en functies kunnen lanceren.

 • Minder revisies: door een uniform raamwerk en gestandaardiseerde componenten te bieden, helpen design systems ontwerp inconsistenties en de behoefte aan toekomstige revisies te minimaliseren.

 • Verbeterde gebruikerservaring: een consistent, goed doordacht design systems leidt tot betere bruikbaarheid, toegankelijkheid en algehele gebruikerstevredenheid, wat zich kan vertalen in meer gebruikersbetrokkenheid en conversies.

Design systems beheren als een enkele ontwerper

Je hoort succesverhalen zoals Spotify waar meer dan 100 designers werken op 1 design system. Als "Team of 1" begrijp ik de uitdagingen van het zelfstandig beheren van een design systems. Met de juiste aanpak en tools is het echter heel goed mogelijk om als een enkele ontwerper een effectief design system te ontwikkelen en te onderhouden. Belangrijke factoren om te overwegen zijn onder meer:

 • Begin klein: focus op het bouwen van een minimaal levensvatbaar design system dat de meest kritieke aspecten van uw product aanpakt. U kunt het systeem vervolgens naar behoefte in de loop van de tijd uitbreiden en verfijnen.

 • Design system en automatisering gebruiken: maak gebruik van moderne ontwerptools en automatiseringsfuncties om uw workflow te stroomlijnen en uw design system efficiënter te beheren.

 • Documentatie: houd duidelijke, uitgebreide documentatie bij voor uw design system, waardoor het voor anderen gemakkelijker wordt om het systeem te begrijpen en effectief te gebruiken.

Aandachtspunten

Bij het implementeren van een design system is het belangrijk om op de hoogte te zijn van mogelijke uitdagingen en valkuilen, zoals:

 • Weerstand tegen verandering: Stakeholders en teamleden kunnen weerstand bieden tegen het adopteren van een nieuw design system. Het is essentieel om de voordelen en de grondgedachte achter het systeem te communiceren en alle relevante partijen te betrekken bij de ontwikkeling en implementatie ervan.

 • Onderhoud: Een design system vereist doorlopend onderhoud en updates om relevant en effectief te blijven. Breng een duidelijk proces tot stand voor het beoordelen en bijwerken van het systeem en wijs tijd en middelen toe om het succes op de lange termijn te garanderen.

 • Evenwicht tussen maatwerk en consistentie: hoewel een design system consistentie bevordert, is dat ook zo belangrijk om een balans te vinden tussen het behouden van die consistentie en het toestaan van maatwerk om aan specifieke projectbehoeften te voldoen. Wees bereid om aanpassingen te maken en indien nodig aangepaste componenten te maken, terwijl je je nog steeds houdt aan de algemene ontwerpprincipes.

 • Toegankelijkheid garanderen: een goed design system moet prioriteit geven aan toegankelijkheid, waardoor producten bruikbaar zijn voor een breed scala aan gebruikers, ook voor mensen met een handicap. Zorg ervoor dat uw ontwerpsysteem best practices en richtlijnen voor toegankelijkheid bevat, zoals de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG).

 • Integratie met ontwikkelprocessen: om een design system succesvol te laten zijn, moet het naadloos worden geïntegreerd met de ontwikkelprocessen en workflows. Werk nauw samen met ontwikkelaars om een soepele overdracht en implementatie te garanderen

 • Op de hoogte blijven van trends in de branche: als ontwerper is het essentieel om op de hoogte te blijven van de nieuwste UX/UI-trends en -technologieën. Update en evolueer uw design system continu om relevant te blijven en de best mogelijke gebruikerservaring te bieden.

Conclusie

Design systems bieden tal van voordelen voor bedrijven, waaronder verhoogde efficiëntie, consistentie en schaalbaarheid. Als ze effectief worden geïmplementeerd en beheerd, kunnen ze een aanzienlijk investeringsrendement opleveren, zelfs voor kleinere teams of individuele ontwerpers. Door rekening te houden met de aandachtspunten en potentiële uitdagingen, kunnen ontwerpers met succes design systems ontwikkelen en onderhouden die positieve resultaten opleveren voor zowel gebruikers als bedrijven.

Ik sta voor jou paraat!

umanex

Eernegemweg 97

BE - 8490 Snellegem

BTW BE 0802.456.056

Ik sta voor jou paraat!

umanex

Eernegemweg 97

BE - 8490 Snellegem

BTW BE 0802.456.056

Ik sta voor jou paraat!

umanex

Eernegemweg 97

BE - 8490 Snellegem

BTW BE 0802.456.056